Zespół Szkół Powiatowych w Baranowie

Gimnazjaliści poznają zawody

Dzień otwarty w ramach „Tygodnia Zawodowca”

W ramach „Tygodnia Zawodowca” w Zespole Szkół Powiatowych w Baranowie zorganizowano w dniu 23.03.2015 r. dni otwarte. Uczniowie  klas III z gimnazjów z Chudka, Zawad, Baranowa, Surowego i Czarni uczestniczyli w pokazach przygotowanych przez uczniów i nauczycieli. Zwiedzanie szkoły było zorganizowane dla każdego gimnazjum w określonych godzinach. Jako pierwsi odwiedzili szkołę uczniowie z Chudka i Zawad, później z Baranowa, a na końcu z Surowego i Czarni. Na początku wizyty gości przywitał dyrektor szkoły. Następnie uczniowie ZSP wraz z instruktorem karate zaprezentowali pokaz sztuk walki. Kolejnym punktem było uczestnictwo uczniów w zajęciach praktycznych, przygotowanych przez nauczycieli i uczniów. Zrobiło to ogromne wrażenie na gimnazjalistach, ponieważ niektórzy pierwszy raz widzieli tak dobrze wyposażoną pracownię chemiczną, technologiczną, językową czy komputerową. Modernizacja tych pracowni była prowadzona przez ostatnie 3 lata, ze środków organu prowadzącego i funduszy unijnych. Dzięki temu szkoła jest dobrze przygotowana do realizacji podstawy programowej kształcenia zawodowego i przeprowadzania egzaminów zewnętrznych na miejscu, w szkole. Ma to ogromne znaczenie, gdyż uczniowie zdają egzamin w miejscu i przy urządzeniach, które dobrze znają. Nie wszystkie szkoły mają tyle szczęścia i są tak dobrze wyposażone. Przekonał się o tym dyrektor szkoły, który ostatnio otrzymuje telefony od dyrektorów m.in. z Warszawy, Radomia, Grudziądza z prośbą o przyjęcie uczniów na egzamin z kwalifikacji. Uczniowie gimnazjum mogli również skorzystać z porad doradcy zawodowego. Sponsorami imprezy były zakłady pracy: Hochland, Mlekovita, Sezam, Smakosz.

  • dni_otwarte (02)

Dodatkowe

szkola-05.jpg

Kierunki kształcenia

Technikum:
technik technologii żywności
technik agrobiznesu

Szkoła Branżowa pierwszego stopnia

Szkoły zaoczne:

Liceum Ogólnokształcące dla Dorosłych
Kursy kwalifikacyjne - ROL.04, ROL.05, SPC.03, EKA.05, INF.02

 

więcej informacji