Zespół Szkół Powiatowych w Baranowie

Narodowe Czytanie

,,Kiedy przeczytam nową książkę, to tak jakbym znalazł nowego przyjaciela, a gdy przeczytam książkę, którą już czytałem - to tak, jakbym spotkał się ze starym przyjacielem".
przysłowie chińskie
Narodowe Czytanie w naszej szkole.
Wychodząc naprzeciw inicjatywie Pary Prezydenckiej, uczniowie klasy II i III wzięli aktywny udział w tym wydarzeniu. Jako lekturę Narodowego Czytania 2023 zaproponowano „Nad Niemnem”. Powieść Elizy Orzeszkowej została wybrana z uwagi na tematykę Powstania Styczniowego, którego 160 rocznicę obchodzimy w tym roku. Dziedzictwo tego ważnego dla Polaków wydarzenia powraca w niej we wspomnieniach bohaterów i legendzie, w patriotycznym przesłaniu, jakie za sobą niesie.
Jednak – ta napisana barwnym językiem książka – to nie tylko rozmowy o Polsce, w których wciąż słychać echa pięknej przeszłości, ale również barwna, nadniemeńska przyroda, wspaniałe krajobrazy, codzienne problemy i rozterki bohaterów, miłość dwojga młodych, pochodzących z różnych światów ludzi, którzy szanują tradycję i znają wartość pracy.
A skoro ,,Czytanie dobrych książek jest niczym rozmowa z najwspanialszymi ludźmi minionych czasów", jak powiedział Kartezjusz, więc czytajmy, by dowiedzieć się od nich jak najwięcej.
  • 375976839_710734524427926_7305707904574270237_n

Rozpoczecie roku szkolnego 2023/2023

W dniu dzisiejszym, 4 września, wypoczęci po wakacjach i pełni energii do pracy rozpoczęliśmy kolejny rok szkolny. Z tej okazji spotkaliśmy się na uroczystej akademii inaugurującej rozpoczęcie roku szkolnego 2023/2024, na której wystąpili uczniowie klasy IV technikum.
Młodzież w swoim wystąpieniu odniosła się również do 84. rocznicy wybuchu II wojny światowej.
Wszyscy uczniowie i pracownicy szkoły zostali powitani przez pana dyrektora Janusza Obrębskiego, który w szczególności swoje słowa skierował do uczniów klasy I technikum życząc im przyjemnej i owocnej nauki w naszej szkole. Tradycyjnie po uroczystości nastąpiło spotkanie uczniów z wychowawcami w klasach.
  • 370355463_703896295111749_4024951501446743512_n

Matura 2023

Matura 2023

  • 344935330_788352179149491_7114813582752653277_n

Zintegrowany rozwój szkolnictwa zawodowego

Uczniowie i nauczyciele Zespołu Szkół Powiatowych w Baranowie brali udział w projekcie „Zintegrowany rozwój szkolnictwa zawodowego”, realizowanym przez Samorząd Województwa Mazowieckiego przy udziale Agencji Rozwoju Mazowsza S.A.

W ramach projektu opracowano i wdrożono program innowacji pedagogicznej, dotyczącej możliwości wykorzystania kuchni wegańskiej w piekarnictwie i cukiernictwie.

Innowacja pedagogiczna realizowana była w kilku etapach. Etap pierwszy polegał na zewnętrznym szkoleniu 4 nauczycieli przedmiotów zawodowych pt. „Nowoczesne techniki kulinarne. Zastosowanie kuchni wegańskiej w piekarnictwie i cukiernictwie przy pomocy innowacyjnego sprzętu”. Drugi etap obejmował udział 25 uczniów w szkoleniu pt. „Kuchnia wegańska w piekarnictwie i cukiernictwie – niebagatelne połączenia smakowe, wykorzystanie produktów roślinnych w piekarni i cukierni”. Trzecim etapem innowacji były zajęcia szkoleniowe realizowane przez nauczycieli dla uczniów pt. „Wykorzystanie nietypowych surowców oraz nowoczesnych metod w sporządzaniu potraw kuchni wegańskiej” a dotyczyły np. wykorzystania kwiatów jadalnych w deserach czy nowoczesnych sposobów obróbki czekolady. Realizacja innowacji pedagogicznej wymagała doposażenia pracowni gastronomicznej w profesjonalne urządzenia i sprzęt. Udało się pozyskać m.in. piece konwekcyjno-parowe, robot kuchenny Thermo Plus, miesiarki, kuchnie gazowe, kuchenkę mikrofalową, blender kielichowy, gofrownicę, wypiekacz do chleba oraz dużo drobnego sprzętu: miksery ręczne, czajniki bezprzewodowe, wagi gastronomiczne, kuchenki elektryczne, termometry do pieczenia z sondą i funkcją timera, garnki, blachy do pieca, rolki do ciast, pędzle cukiernicze, cylindry miarowe, itp. jak również odzież roboczą: bluzy, spodnie, buty, furażerki, rękawice. W celu zrealizowania zajęć szkoleniowych dla uczniów niezbędny była zakup surowców, produktów i półproduktów spożywczych. Szkoła otrzymała również sprzęt elektroniczny w tym: laptopy wraz z oprogramowaniem Microsoft Office.

W ramach projektu „Zintegrowany rozwój szkolnictwa zawodowego” 11 uczniów Technikum miało możliwość odbycia płatnych staży u lokalnych pracodawców. Program staży został opracowany przez nauczycieli przedmiotów zawodowych w porozumieniu z pracodawcami. Uczniowie kształcący się w zawodzie technik agrobiznesu staż odbywali w nowoczesnych gospodarstwach rolnych, zaś uczniowie z zawodu technik technologii żywności w dobrze wyposażonym zakładzie piekarskim.

  • 353536606_1665399447308739_9075751586525162370_n

Zakończenie roku klas IV 2023

Uczniowie klasy IV technikum agrobiznesu pożegnali dziś szkolne mury. Młodzież podziękowała wychowawcy, nauczycielom oraz panu dyrektorowi za wysiłek włożony w ich edukację i wychowanie.
Najlepsi uczniowie odebrali gratulacje i nagrody za wyniki i osiągnięcia. Przed nimi najtrudniejszy etap zakończenia szkoły - egzamin maturalny.
Odbyła się również patriotyczna akademia z okazji Święta Konstytucji 3 Maja z udziałem uczniów klasy III i IV technikum
  • 343333530_819100726503533_2014016886420163102_n

Dodatkowe

szkola-01.jpg

Kierunki kształcenia

Technikum:
technik technologii żywności
technik agrobiznesu

Szkoła Branżowa pierwszego stopnia

Szkoły zaoczne:

Liceum Ogólnokształcące dla Dorosłych
Kursy kwalifikacyjne - ROL.04, ROL.05, SPC.03, EKA.05, INF.02

 

więcej informacji