Zespół Szkół Powiatowych w Baranowie

Kreatywny budżet szkolny

  • image002

„MŁODZI MAJĄ GŁOS”
A skoro tak, możesz zmienić coś w naszej szkole :)

Jeśli masz jakiś ciekawy pomysł na:
• mikro inwestycje, np. miejsce do wypoczynku,
• zakupy, np. nowe wyposażenie klas/pracowni, korytarzy, patio,
• wydarzenia, np. impreza, dodatkowe zajęcia, warsztaty,
możesz go zgłosić w ramach KBS i dołożyć własną cegiełkę do tego, by szkoła stała się miejscem, w którym będziesz czuł się lepiej :)

Teraz konkrety:

1. Informacje dotyczące projektów:
• Projekty muszą być zgodne z prawem i statutowymi zadaniami szkoły oraz nie mogą naruszać planów szkoły.
• Projekty muszą być zlokalizowane na terenie należącym do szkoły.
• Projekty muszą obejmować całość kosztów związanych z ich realizacją.
• Projekty muszą być możliwe do realizacji do 15 czerwca 2025r.
• Efekty projektów muszą być ogólnodostępne.

2. Kwota przewidziana na realizację KBS to maksymalnie 4.000 zł. na pojedynczy projekt lub na kilka projektów łącznie również 4.000 zł.
Projekt finansowany jest przez Powiat Ostrołęcki.

3. Osoby, które mogą zgłosić projekty:
• Uczniowie i uczennice, w sposób indywidualny lub grupowo.
• Jedna osoba/grupa może zgłosić jeden projekt.

4. Projekt należy zgłosić w wersji papierowej na formularzu (zał. nr 2), który dostępny jest w sekretariacie szkoły.

Jeśli masz pytania, zgłoś się do sekretariatu szkoły :)

Po kwalifikacje do Andaluzji

Po raz kolejny uczniowie Zespołu Szkół Powiatowych w Baranowie skorzystali z możliwości, jakie otwiera przed młodymi ludźmi program ERASMUS+ i w tym roku szkolnym wyjechali na praktyki zawodowe do Malagi w Hiszpanii, w ramach projektu „Zagraniczna mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego”. Jest on współfinansowany przez Unię Europejską, ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego +, w Programie Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego 2021-2027.

Podczas rekrutacji do udziału w projekcie wyłoniono 14 uczniów z klas technik agrobiznesu i technik technologii żywności. Młodzi ludzie nie tylko odbywają praktyki zawodowe, zgodne z programem właściwym dla każdego z zawodów, ale mają również możliwość korzystania z wielu atrakcji, jakie oferuje Malaga. Wyróżnia ją: zróżnicowany krajobraz, dziedzictwo historyczne, ciekawa architektura, tarasowa zabudowa górskich zboczy, tropikalna roślinność, ogrody botaniczne,  ogromny, tętniący życiem port, regionalna pyszna kuchnia, bogata w świeże produkty, które trafiają prosto na stół. Nie bez znaczenia jest także poszerzanie kompetencji językowych.

W następnym roku kolejni uczniowie naszej szkoły będą mieli szansę zdobycia nowych, interesujących doświadczeń z zakresu rozwoju zawodowego i nie tylko.

  • hiszpania (01)

Stop barierom

W Zespole Szkół Powiatowych w Baranowie realizowany jest projekt „Stop barierom – dostosowanie budynku Zespołu Szkół Powiatowych w Baranowie dla osób z niepełnosprawnościami” ze środków PFRON w ramach programu "Dostępna przestrzeń publiczna”.

Cel główny: poprawa dostępności do usług publicznych świadczonych przez Zespół Szkół Powiatowych w Baranowie dla osób ze szczególnymi potrzebami, w tym osób z niepełnosprawnościami w obszarze likwidacji barier.

Termin realizacji: 01.10.2023 r. – 31.12.2024 r.

Działania:

- doradztwo w zakresie dostępności

- dostawa, zakup i montaż platformy zewnętrznej

- dostawa, zakup i montaż platformy schodowej wewnętrznej

- zakup i wymiana drzwi wewnętrznych

- dostosowanie łazienki dla osób z niepełnosprawnościami

Całkowity koszt realizacji projektu: 198 000 zł

Dofinansowanie  z PFRON: 158 400 zł

  • dpp_lg
  • 1


Forum edukacji i rynku pracy

  • forum

 

Żywność- od producenta do konsumenta

KONKURS "ŻYWNOŚĆ - OD PRODUCENTA DO KONSUMENTA"
Uczniowie naszej szkoły: Joanna Orzoł i Arkadiusz Panuś z klasy III oraz Adam Wilga z klasy V technik agrobiznesu w dniu 27 marca 2024r. wzięli udział w II Konkursie Powiatowym "ŻYWNOŚĆ - OD PRODUCENTA DO KONSUMENTA". Patronat nad konkursem objął Starosta Powiatu Ostrołęckiego a organizatorem był Zespół Szkół Powiatowych w Łysych.
Uczniowie rywalizowali w zakresie zagadnień związanych z produkcją żywności i żywieniem człowieka a dokładnie chowem i hodowlą trzody chlewnej. Celem konkursu jest rozwijanie uzdolnień uczniów, pobudzanie twórczego myślenia, wspomaganie stosowania zdobytej wiedzy w praktycznym działaniu.
  • 432880199_784099699931901_1014190455411656257_n

Dodatkowe

szkola-02.jpg

Kierunki kształcenia

Technikum:
technik technologii żywności
technik agrobiznesu

Szkoła Branżowa pierwszego stopnia

Szkoły zaoczne:

Liceum Ogólnokształcące dla Dorosłych
Kursy kwalifikacyjne - ROL.04, ROL.05, SPC.03, EKA.05, INF.02

 

więcej informacji