Jesień zawitała
- Szczegóły
- Opublikowano: piątek, 27, październik 2017 19:04
Wrzesień to miesiąc w którym kończy się lato i rozpoczyna kalendarzowa jesień. Uczniowie ZSP Baranowo z klas technikum agrobiznesu i technikum technologii żywności udali się w poszukiwaniu jesieni. Najlepszym miejscem do odkrywania uroków tej pory roku jest las. Wycieczka do lasu była świetnym wyborem. Uczniowie rozpoznawali wiele gatunków drzew liściastych i iglastych oraz szaty roślinnej. Wynikiem spaceru po lesie był zbiór ogromnej ilości różnych gatunków grzybów. Po długim edukacyjnym spacerze uczniowie zorganizowali ognisko. Było pieczenie kiełbasek, pieczywa oraz gry m in. piła nożna oraz zawody w siłowaniu na rękę. Wycieczka do lasu była udana, a uczniowie mieli możliwość przedstawienia swoich umiejętności edukacyjnych i integracyjnych. Marek Piórkowski i Renata Orzoł
Dożynki 2017
- Szczegóły
- Opublikowano: niedziela, 17, wrzesień 2017 16:40
W niedzielę, 10 września, nasza szkoła wzięła udział w Dożynkach Gminno - Parafialnych, organizowanych, jak co roku w gminie Baranowo. Przedstawiciele społeczności uczniowskiej i grona nauczycielskiego przygotowali piękny kosz dożynkowy i uczestniczyli w uroczystej mszy świetej. Po mszy wszyscy współnie przemaszerowali ulicami Baranowa do Gminnego Ośrodka Sportu i Rekreacji w Baranowie, gdzie odbyła się dalsza część uroczystości dożynkowych.
Zakończenie roku 2016/2017
- Szczegóły
- Opublikowano: czwartek, 06, lipiec 2017 15:55
Dnia 23 czerwca pożegnaliśmy rok szkolny 2016/2017. Uczennice klasy pierwszej technikum technologii żywności przygotowały pożegnalną część artystyczną. Tego dnia dyrektor szkoły Janusz Obrębski wręczył świadectwa z wyróżnieniem oraz nagrody za dobre wyniki w nauce i wzorowe zachowanie. Na koniec spotkania dyrektor posumował osiągnięcia szkoły oraz życzył wszystkim spokojnych, bezpiecznych i udanych wakacji.
Jolanta Grzyb
Powitanie roku szkolnego 2017/2018
- Szczegóły
- Opublikowano: środa, 13, wrzesień 2017 07:38
Po dwóch miesiącach wakacyjnego odpoczynku, uczniowie zawitali do szkoły, by kontynuować lub rozpocząć naukę. Na uroczystości dyrektor szkoły p. Janusz Obrębski w krótkim powitalnym przemówieniu serdecznie powitał uczniów i grono pedagogiczne a w szczególności uczniów klas pierwszych, życząc wszystkim sukcesów w nowym roku szkolnym. Skierował też kilka słów motywacji do tegorocznych maturzystów, przed którymi ważny w ich życiu egzamin – matura, a co za tym idzie, intensywna i sumienna praca. Zaprezentowany program artystyczny przygotowany był przez uczennice klasy III technikum: Natalię Bączek, Angelikę Gwiazda, Aleksandrę Orzoł oraz Anetę Tańską pod kierunkiem p. Anny Jurczak. Wszyscy obecni uczcili również rocznicę wybuchu drugiej wojny światowej wspominając wydarzenia z 1 – ego i 17 - ego września 1939 roku.
Po oficjalnym rozpoczęciu roku szkolnego młodzież udała się do klas na spotkanie ze swoimi wychowawcami.
Anna Jurczak
Praktyka w Hiszpanii
- Szczegóły
- Opublikowano: piątek, 24, marzec 2017 16:15
W ramach projektu „Staże zawodowe bez granic+” już druga grupa, obejmująca 22 uczniów Zespołu Szkół Powiatowych w Baranowie, wyjechała w tym roku szkolnym na 4-tygodniowe praktyki do pięknego, andaluzyjskiego miasta Kordoba. Dzięki zapewnionemu przez Unię Europejską wsparciu finansowemu, uczniowie wyjeżdżający na zagraniczne praktyki nie ponoszą żadnych kosztów, co pozwala, by w wyjazdach uczestniczyła młodzież pochodząca z różnych grup społecznych. Pozyskane przez szkołę dofinansowanie zostało przeznaczone m. in. na pokrycie kosztów transportu, ubezpieczenia, wyżywienia, zakwaterowania, na zwiedzanie Hiszpanii, kursy przygotowujące do wyjazdu (nauka języka hiszpańskiego, przygotowanie pedagogiczno-kulturowe) oraz kieszonkowe dla uczniów.
Młodzież, kształcąca się w zawodach technik technologii żywności oraz technik agrobiznesu, miała możliwość wykorzystania własnych umiejętności w miejscu pracy, doskonalenia kompetencji zawodowych, pozyskania nowych kwalifikacji odbywając staże w piekarniach, cukierniach i gospodarstwach agroturystycznych. Dla większości uczniów było to pierwsze, ważne doświadczenie w ich przyszłym życiu zawodowym, a przyjazna, serdeczna atmosfera małych, rodzinnych firm, sprzyjała nawiązywaniu nowych kontaktów. Wielu z nich przyznało, ze zyskali całkiem solidny bagaż doświadczeń, którym nie wszyscy mogą się pochwalić, a który będzie procentował w przyszłości.
Niezwykle ważne jest również przełamanie barier językowych, odnalezienie się na międzynarodowym rynku pracy, zacieśnienie więzi z przyjaciółmi z klasy oraz odkrywanie nowego otoczenia, ponieważ program kulturowy wyjazdu był również bardzo bogaty. Młodzież zwiedzała położoną u stóp gór Sierra Morena Kordobę, wpisaną na światową listę UNESCO ze względu na wspaniałe zabytki, będące świadectwem obecności wielu cywilizacji. Uczniowie wyjechali na wycieczkę do Grenady, gdzie spacerowali ścieżkami zespołu pałacowo-parkowego Alhambra, który jest arcydziełem architektury arabskiej w Hiszpanii. Odwiedzili także Malagę, stolicę Costa del Sol, czyli Wybrzeża Słońca, wraz z jej urokliwą plażą. Stażyści, zachwyceni pracą i pobytem w Hiszpanii stwierdzili, że gdyby otrzymali ofertę ponownego wyjazdu, wróciliby tam bez wahania.
Wioletta Czarnowska
Więcej artykułów…
Projekty
Dodatkowe

Kierunki kształcenia
Technikum:
technik technologii żywności
technik agrobiznesu
Szkoła Branżowa pierwszego stopnia
Szkoły zaoczne:
Liceum Ogólnokształcące dla Dorosłych
Kursy kwalifikacyjne - ROL.04, ROL.05, SPC.03, EKA.05, INF.02