Konkurs - Język Angielski
- Szczegóły
- Opublikowano: wtorek, 08, kwiecień 2014 12:38
VI Powiatowy Konkurs Języka Angielskiego
„Kto nie zna języków obcych, nie wie nic o własnym”
Johann Wolfgang von Goethe
7 kwietnia 2014r. w Zespole Szkół w Lelisie odbyła się już VI edycja Powiatowego Konkursu Języka Angielskiego. W tym roku naszą szkołę reprezentowały uczennice klasy IV Technikum: Kamila Gałązka i Magdalena Przybyłek. Myślą przewodnią Konkursu jest rozpowszechnianie kultury i tradycji krajów anglojęzycznych, doskonalenie znajomości języka angielskiego, motywowanie uczniów do nauki języka angielskiego oraz nawiązanie lub pogłębienie już istniejącej współpracy między szkołami z powiatu ostrołęckiego. Konkurs jak co roku cieszył się ogromnym zainteresowaniem.
Dzień Przedsiębiorczości
- Szczegóły
- Opublikowano: piątek, 04, kwiecień 2014 10:15
2 kwietnia 2014 roku uczniowie klasy IV technikum - technik agrobiznesu wzięli udział w 11 edycji ogólnopolskiego programu "Dzień Przesiębiorczości" zorganizowanego przez Fundację Młodzieżowej Przedsiębiorczości. Honorowy patronat, jak co roku, objął prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Bronisław Komorowski.
W ramach programu uczniowie odbyli jednodniowe praktyki, w ramach których poznali specyfikę wybranych zawodów, zdobyli wiedzę na temat kwalifikacji i predyspozycji niezbędnych do wykonywania danej profesji i zapoznali się z organizacją i funkcjonowaniem przedsiębiorstw i instytucji.
Pogadanka logopedyczna
- Szczegóły
- Opublikowano: poniedziałek, 31, marzec 2014 20:31
W dniu 28.03.2014r. w kl. III Technikum - technik agrobiznesu odbyło się spotkanie z logopedą Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej w Myszyńcu. Pani Sylwia Bieńkowska przeprowadziła pogadankę na temat: "Opieka logopedyczna od poczęcia - wczesne uwarunkowania rozwoju mowy".
Omówiono rozwój prenatalny dziecka i wpływ takich czynników jak: wiek matki, palenie tytoniu przez matkę lub ojca, nadużywanie alkoholu przez matkę lub ojca, trudne warunki socjalo-bytowe, przeciążenia psychiczne (stresy) u matki, zażywanie leków przez ciężarną, zakażenia bakteryjne i pasożytnicze oraz inne choroby. Zaprezentowano fragmenty filmów: "Mowa Twego dziecka", "FAS - Wieczne dziecko", a także "Jaś" -model dziecka poczętego naturalnej wielkości w wieku 10 tygodni /Fundacja Głos dla Życia/.
Celem spotkania było poszerzanie wiedzy uczniów, uświadamianie i przekazywanie informacjina temat wpływu różnych czynników na rozwój dziecka, zachęcanie do podejmowania dyskusji o odpowiedzialnym planowaniu rodziny i poszukiwania informacji o sposobach dbania o prawidłowy rozwój dziecka.
Anna Jurczak
Półmaraton Warszawski
- Szczegóły
- Opublikowano: czwartek, 03, kwiecień 2014 17:45
Nasz wuefista, pan Krzysztof Ślaski 30 marca 2014r. po raz 9 brał udział w Półmaratonie Warszawskim. Na metę dobiegł z czasem 1h 47 min 17 sek co dało 3335 miejsce na ponad 11000 startujących.
Szkolenie z zasad GMP/GHP
- Szczegóły
- Opublikowano: czwartek, 27, marzec 2014 19:53
Uczniowie klasy pierwszej i drugiej Technikum uczący się w zawodzie technik technologii żywności uczestniczyli dziś w szkoleniu "Wymagania sanitarne w gospodarstwie agroturystycznym, bezpieczeństwo żywności i żywienia gości, zasady GMP/ GHP." Na szkolenie w GOKSiR zaprosiła nas pani Danuta Tyc z Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego TZD Ostrołęka. Pan Grzegorz Zacharek poprowadził wykład, który przybliżył uczestnikom zagadnienia związane z higieną w gospodarstwie agroturystycznym, a także w zakładzie produkcyjnym. Wyjaśnił jak powinna wyglądać kuchnia w gospodarstwie agroturystycznym, w której według zasad dobrej praktyki higienicznej drogi "czyste" nie mogą krzyżować się z drogami "brudnymi". Omówił także działania, jakie muszą być podjęte, aby zapewnić jakość zdrowotną przygotowywanych posiłków, bez obawy narażenia na przypadkowe zatrucie pokarmowe.
Więcej artykułów…
Projekty
Dodatkowe

Kierunki kształcenia
Technikum:
technik technologii żywności
technik agrobiznesu
Szkoła Branżowa pierwszego stopnia
Szkoły zaoczne:
Liceum Ogólnokształcące dla Dorosłych
Kursy kwalifikacyjne - ROL.04, ROL.05, SPC.03, EKA.05, INF.02