Zespół Szkół Powiatowych w Baranowie

Eliminacje do Olimpiady

XVIII OLIMPIADA WIEDZY O ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIU

 13 listopada 2013 roku w naszej szkole odbyły się eliminacje szkolne  XVIII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Organizatorem etapu szkolnego olimpiady był Marek Piórkowski nauczyciel przedmiotów zawodowych. W Olimpiadzie wzięli udział uczniowie klasy I i II Technikum Technologii Żywności oraz uczniowie klasy III Technikum Agrobiznesu. Tematyką wiodącą, z którą zmagali się uczniowie było ,,Żywienie u progu i u schyłku życia”.  Wiedzę uczniów oceniała Szkolna Komisja Konkursowa.

Do etapu okręgowego Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, który odbędzie się 10 stycznia 2014 roku w Warszawie, zakwalifikowały się następujące osoby:

  1. Natalia Tańska – klasa I TTŻ
  2. Wojciech Pijanowski – klasa II TTŻ

Laureaci olimpiady zostali uhonorowani dyplomami oraz upominkami wręczonymi przez dyrektora szkoły Janusza Obrębskiego.

Patronat nad XVIII Olimpiadą Wiedzy o Żywieniu i Żywności objęła firma Hochland Polska z siedzibą w Baranowie. Serdeczne podziękowania dla dyrektora Łukasza Arcimowicza.

 

  • olimpiada_zywnosc (00)

 Marek Piórkowski

Targi Mleczarskie

7 listopada 2013 r uczniowie klasy trzeciej Technikum wzięli udział w wycieczce do Warszawy, gdzie odwiedzili targi MLEKO-EXPO 2013 oraz Muzeum Techniki.
XXII Targi Mleczarskie odbyły się w Pałacu Kultury i Nauki, a organizatorem był KZSM Związek Rewizyjny. Organizatorzy przygotowali dla zwiedzających liczne atrakcje w postaci tzw. dnia produktu. W tym roku był to „Dzień Masła”  oraz wybór „Maślanego HITU”, podczas którego licznie przybyła publiczność targowa mogła degustować i oceniać najlepsze potrawy przygotowane przez spółdzielnie mleczarskie na bazie masła.

W Muzeum Techniki uczniowie zapoznali się m.in. z historią rozwoju środków transportu, od bicykli, do pojazdów XX wieku,  oglądali kolekcję mechanicznych instrumentów grających z XIX i XX wieku, zapoznali się z historią maszyn cyfrowych polskiej i zachodniej konstrukcji.
Oprócz maszyn i urządzeń historycznych uczniowie zobaczyli także makietę Domu Przyszłości, który potrafi wyprodukować więcej energii niż sam zużywa.
Organizatorkami wycieczki były panie Bogumiła Dawid i Justyna Kłos.

  • 01



Powiat ostrołęcki - konkurs

24 października w naszej szkole odbyły się eliminacje szkolne konkursu o Powiecie Ostrołęckim. Konkurs zorganizowało Starostwo Powiatowe w Ostrołęce z okazji obchodów 15-lecia powiatu. W eliminacjach wzięło udział 24 uczniów z naszej szkoły. Do etapu powiatowego, który odbędzie się 14 listopada 2013 w Lelisie zakwalifikowały się 2 osoby

1. Przybyłek Iwona - klasa III TA

2. Piórkowska Magdalena - klasa I TTŻ

Gratulacje i powodzenia!

Renata Orzoł

  • konkurs_wiedzy_o_powiecie (01)

Święto Niepodległości

W dniu 8 listopada odbył się w naszej szkole apel z okazji Święta Niepodległości. Uczniowie recytowali wiersze i śpiewali piosenki o charakterze patriotycznym.

Celem uroczystości było wzbogacenie wiedzy uczniów, kształtowanie szacunku dla historii minionych pokoleń, uświadomienie młodym Polakom roli wartości w życiu narodu oraz uświadomienie młodemu pokoleniu, że Święto Narodowe i praca codzienna jest sprawą wszystkich.

Jolanta Grzyb

  • 11listopada (01)

Forum

23 października 2013 roku odbyła się wycieczka do Łomży. Celem wycieczki było uczestnictwo w Forum pt. "Edukacja-Promocja-Przedsiębiorczość. Uczestnikami wycieczki były dwie klasy: pierwsza i druga Technikum uczące się w zawodzie technik technologii żywności pod nadzorem nauczycieli przedmiotów zawodowych Marka Piórkowskiego i Justyny Kłos. Forum zostało zorganizowane przez Instytut Technologii Żywności i Gastronomii Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży, wraz z Podlaską Izbą Rolniczą oraz Krajową Siecią Obszarów Wiejskich.

  • forum (01)

Czytaj więcej: Forum

Dodatkowe

szkola-07.jpg

Kierunki kształcenia

Technikum:
technik technologii żywności
technik agrobiznesu

Szkoła Branżowa pierwszego stopnia

Szkoły zaoczne:

Liceum Ogólnokształcące dla Dorosłych
Kursy kwalifikacyjne - ROL.04, ROL.05, SPC.03, EKA.05, INF.02

 

więcej informacji