Olimpiada
- Szczegóły
- Opublikowano: wtorek, 26, styczeń 2016 15:09
Eliminacje okręgowe XX Olimpiady Wiedzy o Żywności i Żywieniu
11 stycznia 2016 roku odbyły się eliminacje okręgowe XX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Organizatorem etapu okręgowego był Zespół Szkół Gastronomicznych im. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie. Naszą szkołę reprezentowały dwie uczennice Klaudia Weronika Grzyb klasa III Technikum technologii żywności i Gabriela Krajewska klasa II Technikum technologii żywności, które zdobyli na etapie szkolnym najwięcej punktów. Tematyką wiodącą tej edycji była ,,Żywność prozdrowotna”. Uroczystość rozpoczęła się powitaniem uczestników Olimpiady przez panią Jolantę Litniewską Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych. Program eliminacji przedstawiała pani Marzena Cieślak Wicedyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych. Następnie Przewodnicząca Komisji Okręgowej Elżbieta Wierzbicka przedstawiła skład członków komisji.
W Olimpiadzie brało udział osiemdziesięciu uczniów z województwa Mazowieckiego. Uczniowie pisali test – 70 pytań zamkniętych, gdzie można było uzyskać 100 punktów. Ich umiejętności oceniała Komisja Okręgowa.
W programie eliminacji okręgowych, był pokaz kulinarny przygotowany przez przedstawicieli Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych przygotowali dla wszystkich przybyłych gości i uczestników pokazowy obiad. W sali konferencyjnej przedstawiono wykłady przedstawicieli Wydziału Nauk o Żywności Człowieka i Konsumpcji SGGW - ,,Żywność prozdrowotna – teraźniejszość i przyszłość” dr hab. Anna Kołłajtis-Dołowy, ,,Kuchnia molekularna jako przykład ewolucji sztuki kulinarnej” mgr inż. Artur Głuchowski, prezentacja wydziału.
Uroczystość zakończyła się ogłoszeniem wyników eliminacji Okręgowych XX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, rozdaniem dyplomów i nagród.
Marek Piórkowski
Jasełka 2015
- Szczegóły
- Opublikowano: wtorek, 26, styczeń 2016 15:06
,,Cicha noc, święta noc,
jakiż w tobie dzisiaj cud,
w Betlejem dziecina Święta wznosi
w górę swe rączęta błogosławi lud.
Radosnych Świąt”
22 grudnia 2015 roku w szkole odbyły się jasełka bożonarodzeniowe. Uczniowie technikum technologii żywności przygotowali część artystyczna, przy użyciu instrumentów klawiszowych, które wyjątkowo podkreśliły i wprowadziły w klimat świąteczny dyrektora, nauczycieli oraz pracowników szkoły, a najbardziej wszystkich uczniów. Na koniec jasełek dyrektor szkoły Janusz Obrębski złożył życzenia świąteczne i noworoczne dla wszystkich uczestników spotkania bożonarodzeniowego. Jasełka przygotował nauczyciel religii Adam Płoski. Po jasełkach tradycyjnie uczniowie klas spotkali się w salach lekcyjnych, gdzie odbywały się wigilie klasowe z wychowawcami.
,,Ciepłych i udanych Świąt Bożego Narodzenia
oraz wszelkiej pomyślności i radości
w życiu zawodowym i prywatnym”
Marek Piórkowski
Praktyki w Hiszpanii
- Szczegóły
- Opublikowano: czwartek, 19, listopad 2015 09:52
8 listopada br. uczniowie naszej szkoły wspólnie z opiekunami wylecieli do Granady, malowniczego miasta położonego w regionie Anadaluzja w Hiszpanii. Celem wyjazdu jest uczestnictwo w stażach zawodowych realizowanych w ramach programu Erasmus+. Wyjazd został zorganizowany dzięki środkom z Unii Europejskiej. 13 uczniów technikum (technik agrobiznesu) i 10 (technik technologii żywności) odbywa 4-tygodniowe staże w gospodarstwach rolnych, piekarniach i cukierniach.
Uczniowie, dzięki stażom w Hiszpanii, mogą przede wszystkim sprawdzić się w samodzielnym, dorosłym życiu. Ponadto rozwijają swoje umiejętności językowe, poznają nowe obyczaje, kształtują w sobie otwartość i wrażliwość międzykulturową, przeżywają pierwsze doświadczenia zawodowe. Poznają również, jakie wymagania stawia się pracownikom za granicą.
Uczestnicy wyjazdu mają zapewnione zakwaterowanie z całodziennym wyżywieniem, przeloty, dojazdy do miejsc praktyk, ubezpieczenia, kieszonkowe oraz bogaty program kulturowy - wycieczki do najpiękniejszych miast w regionie Andaluzja, np. do Sevilli, Malagi, Kordoby, a także częste wyjścia z przewodnikiem po Granadzie, która jest jedną z najważniejszych miejscowości turystycznych w Hiszpanii. Słynie z pięknego położenia, licznych zabytków i niezapomnianych krajobrazów.
Kolejny wyjazd uczniów ZSP planowany jest w styczniu 2016r. do Kordoby, która jest główną siedzibą partnera hiszpańskiego "Europroyectos". Uczestnicy obecnie trwającego stażu w Granadzie z pewnością przywiozą ze sobą bagaż pozytywnych wrażeń i przekażą swój entuzjazm kolegom i koleżankom zainteresowanym odbywaniem staży w Kordobie.
Olga Świder, Jolanta Grzyb
STYPENDIA 2015
- Szczegóły
- Opublikowano: poniedziałek, 07, grudzień 2015 08:03
STYPENDIA PREZESA RADY MINISTRÓW 2015
3 grudnia 2015r. w ZSZ nr 2 w Ostrołęce odbyła się uroczystość wręczenia Stypendiów Prezesa Rady Ministrów. Wśród uhonorowanych najzdolniejszych uczniów z powiatów północnego Mazowsza znalazła się uczennica naszej szkoły - Gabriela Krajewska (II TTŻ).
Otrzymane Stypendium Prezesa Rady Ministrów jest szczególnym wyróżnieniem, podziękowaniem za wysokie wyniki w nauce, sumienne wypełnianie obowiązków uczniowskich, godne zachowanie i reprezentowanie szkoły. Stypendystą może zostać najlepszy uczeń w danej szkole, który uzyskał najwyższą średnią ocen i promocję w wyróżnieniem lub uczeń o wybitnych, wyraźnie ukierunkowanych uzdolnieniach. Wśród zaproszonych gości byli przedstawiciele samorządów, przedstawiciele kuratorium, dyrektorzy szkół, nauczyciele, rodzice oraz stypendyści. Serdecznie gratulujemy Gabrieli i życzymy kolejnych osiągnięć w edukacji.
Olga Świder
Olimpiada o Żywieniu i Żywności
- Szczegóły
- Opublikowano: wtorek, 10, listopad 2015 16:46
XX Olimpiada o Żywieniu i Żywności – etap szkolny
5 listopada 2015 roku w naszej szkole odbyły się eliminacje szkolne XX Olimpiady o Żywieniu i Żywności. Organizatorem etapu szkolnego Olimpiady był nauczyciel przedmiotów zawodowych Marek Piórkowski. W Olimpiadzie wzięli udział uczniowie klas II i III Technikum Technologii Żywności. Tematyką wiodącą, z którą zmagali się uczniowie było ,,Ewolucja na talerzu – czyli wczoraj, dziś i jutro żywienia człowieka. Wiedzę uczniów oceniała Szkolna Komisja Konkursowa
Do etapu okręgowego Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, która odbędzie się 11 stycznia 2016 roku w Warszawie w Zespole Szkół Gastronomicznych im. Prof. E. Pijanowskiego, zakwalifikowały się:
- Klaudia Weronika Grzyb – klasa III TTŻ
- Gabriela Krajewska - klasa II TTŻ
Laureatom Olimpiady serdecznie gratulujemy i życzymy powodzenia w następnym etapie.
Marek Piórkowski
Więcej artykułów…
Projekty
Dodatkowe

Kierunki kształcenia
Technikum:
technik technologii żywności
technik agrobiznesu
Szkoła Branżowa pierwszego stopnia
Szkoły zaoczne:
Liceum Ogólnokształcące dla Dorosłych
Kursy kwalifikacyjne - ROL.04, ROL.05, SPC.03, EKA.05, INF.02